Title Image

FEMINICIDIS I ALTRES ASSASSINATS DE DONES A CATALUNYA A 2019

Hem registrat 18 feminicidis i altres assassinats de dones en el que va de 2019 a Catalunya. Els casos estan classificats per tipologia. L’última actualització és del 2 de desembre amb la incorporació al llistat del feminicidi íntim ocorregut el 2 de desembre de 2019 de Yulia S., 41 anys. El Prat de Llobregat (Barcelona, Catalunya). Assassinada per la seva parella sentimental. Els fets han ocorregut a les 10.00 hores quan la Policia Local ha alertat als Mossos que havien localitzat el cos sense vida amb signes de violència per arma blanca d’una dona en el seu domicili. Hores més tard, la parella de la morta, un home de 44 anys a qui els Mossos ja buscaven com a sospitós, s’ha presentat en la comissaria del Prat, on ha estat detingut. La dona rebia atenció jurídica i psicològica des del passat estiu per part del Servei Municipal d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i també havia estat atesa pels serveis d’Acció Social i pels Mossos d’Esquadra, encara que no constava cap denúncia prèvia per violència masclista, segons l’Ajuntament del Prat. L’assassinat deixa tres orfes menors d’edat. No existien denúncies prèvies per violència de gènere. Xifra oficial.

Des de 2010, any que comencem a documentar els feminicidis en l’Estat Espanyol, hem registrat en Geofeminicidio 1.095 dones assassinades per homes.

18

FEMINICIDIS A CATALUNYA 2019

Nombre total de casos de feminicidis i assassinats de dones comesos per homes a Catalunya l’any 2019.

Feminicidis íntims oficials (10)

1. 30/01/2019. Kelly M. Q., 17 anys. Reus (Tarragona, Catalunya). Assassinada a punyalades per la seva parella, un jove de 19 anys, que es va suïcidar després del crim llançant-se al buit des del cinquè pis on l’havia assassinat. Feminicidi íntim. Xifra oficial.
2. 20/04/2019. Irene López, 44 anys. Olot (Girona, Catalunya). Els Mossos d’Esquadra van detenir a César Vega, de 38 anys, agent del Cos Nacional de Policia, acusat d’assassinat de la seva parella en el domicili que compartien en la localitat de Sant Cristòfol Els Fonts, a Olot. La filla adolescent de la dona va trobar el cadàver de la seva mare quan tornava a casa de matinada. Xifra oficial.
3. 07/04/2019 (data de troballa del cadàver a Tarragona, Catalunya). Nelea Sareva, 20 anys Vinaròs (Castelló, Comunitat Valenciana). Feminicidi íntim. Xifra oficial.
Nelea Sareva va desaparèixer el 17 de febrer de 2019 i el seu cos va ser localitzat el 2 d’abril per agents de la Guàrdia Civil a Ulldecona (Tarragona), enterrat i amb signes de violència. La troballa es va produir després de la confessió de la parella sentimental de la víctima, Adrián M., un jove de 22 anys i nacionalitat romanesa. Alguns mitjans de comunicació afirmen que la víctima era d’origen moldau, però la Delegació del Govern afirma que era també romanesa. Feminicidi íntim. Xifra oficial.
4. 19/06/2019 (data de troballa del cadàver). Mònica Borràs, 50 anys. Terrassa (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. El seu cos va ser trobat enterrat al jardí de la casa que compartia amb la seva exparella, Jaume Badiella, de 54 anys. La dona havia estat vista per última vegada el 7 d’agost de 2018, el mateix dia que després d’una discussió, l’home la va assassinar a cops i va ocultar el seu cadàver. Va confessar el crim quan van desenterrar el cadàver de la dona, ha estat acusat d’un delicte d’homicidi i ocultació de cadàver. No hi havia denúncies per violència de gènere. Xifra oficial.
5. 18/06/2019. Susana Cortés, 49 anys. Viladecans (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. Els Mossos d’Esquadra han detingut el 21 de setembre de 2019 a un home de nom Mariano, dentista de 49 anys acusat d’un delicte d’homicidi i un altre de maltractaments per deixar morir a la seva parella quan aquesta va sofrir una hipoglucèmia i gravar amb el mòbil el seu sofriment mentre la dona agonitzava el mes de juny passat en el seu domicili. El 18 de juny, l’home va acudir a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Viladecans per a comunicar que la seva parella estava morta en el sòl del seu domicili. Una patrulla i un equip del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) es va traslladar a la casa de la parella en el barri de Ca Batllori. Els serveis mèdics van constatar que la víctima havia sofert una hipoglucèmia i que estava morta. L’actitud de l’home va cridar l’atenció dels agents i va despertar els seus dubtes: no sols per acostar-se ell mateix a la comissaria per a alertar de la mort de la seva parella en lloc de trucar per telèfon, per exemple, sinó també per la seva negativa en rotund a ensenyar el contingut del seu mòbil als agents.Després de diverses setmanes de recerca, van descobrir que la víctima havia estat sotmesa a “un maltractament continuat”, tant físic com psicològic. L’autòpsia va constatar que havia sofert una hipoglucèmia, però també que tenia cops i contusions compatibles amb una agressió. Susana deixa orfe un fill de 13 anys d’una altra parella, que havia manat a viure amb el seu pare per a evitar-li els maltractaments de la seva parella. No hi havia denúncies de maltractament contra ell. Xifra oficial.
6. 24/07/2019. Eva Abad, 47 anys. Terrassa (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. El marit de la víctima, M.PS que ronda els cinquanta anys, s’ha personat en comissaria de la localitat cap a les 09.40 hores del matí del 24/07/19 i ha confessat que acabava de matar a la seva dona. Els fets es van produir en el Passeig del Vapor Gran nombre 2, quart pis. Pel que sembla, el presumpte assassí, que seria advocat segons algunes informacions, s’hauria lliurat a la comissaria de la Policia Nacional, a pocs metres d’on es va produir l’assassinat. Agents de la Policia Nacional haurien trobat el cadàver de la dona, metgessa de professió, amb signes de violència. Deixa orfes una nena de 12 anys i un nen de 15. Xifra oficial.
7. 02/08/2019. Rita Nicole Olaechea Flors, 21 anys. l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. L’assassinat s’hauria comès el divendres 2 d’agost de 2019, quan va ingressar en estat crític a l’hospital de Bellvitge, morint tres hores després, segons informació dels Mossos d’Esquadra. L’autòpsia va determinar que la dona havia mort a conseqüència d’una pallissa. La víctima, de poca envergadura, estava literalment trencada per dins, amb diversos òrgans destrossats pels cops. Els agents van detenir el 06/08 a la seva exparella, de 22 anys, que correspon al nom de Jimmy Alexander D. R., qui tenia una ordre d’allunyament de la jove. El jutjat d’instrucció 1 de l’Hospitalet de Llobregat, en funcions de guàrdia, es va fer càrrec del cas i va ser qui va ordenar a la policia catalana perquè investigui els fets. Deixa orfe un nen d’un any i mig. Xifra oficial.
8. 20/10/2019. Evelyn N., 25 anys. Vic (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. El diumenge a les 13 hores es va trobar el cos d’una dona amb signes de violència. La víctima, d’origen equatorià, vivia a Vic (Barcelona) des de feia només uns anys. Ella havia viscut abans a Lorca (Múrcia), on va conèixer a la seva exparella, Jorge. Després d’estar un temps allí, tots dos es van traslladar a la localitat barcelonina a la recerca de treball. Evelyn treballava com a adobera de pells en Adobats El Domatge, a Centelles. Els Mossos d’Esquadra van emetre un comunicat en el qual van confirmar l’assassinat, després d’acudir per un avís. A l’interior del domicili van trobar el cos de la víctima i en relació al crim es va detenir al seu exmarido, Jorge Luis T., un home de 29 anys i nacionalitat equatoriana com a presumpte autor del feminicidi. Jorge s’havia presentat la matinada del diumenge en la discoteca Oasi de Vic. Va agafar del braç a Evelyn i la va portar fora de la discoteca. Tots dos van tornar a la seva casa, en el Remei, un barri obrer de Vic, i a les hores, Jorge Luis T. va posar fi a la vida d’ella. Sobre la una del migdia del diumenge 20 d’octubre, els Mossos d’Esquadra rebien un avís que alertava d’una dona morta en el seu domicili. Poc després, els agents van trobar a Evelyn N. amb signes de violència i a la tarda detenien a la seva exparella com a presumpte autor del feminicidi. Deixa orfe un nen de quatre anys. Xifra oficial.
9. 31/10/2019. Samira, cognoms no coneguts, 41 anys. Castellbisbal (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. El marit de la víctima, un home de 52 anys de nacionalitat espanyola i origen marroquí (com tota la família, de quatre fills), es va lliurar el dia 1 de novembre a la policia local del municipi després d’haver matat a la seva dona la nit anterior prop de les 23 hores. No consten denúncies prèvies de violència de gènere entre la parella, encara que algunes declaracions d’amics del fill menor de la víctima, de 17 anys, indiquen que la dona no va denunciar ni es va divorciar del seu marit perquè temia que la matés. Xifra oficial.
10. 02/12/2019. (data de troballa del cadàver) Yulia S., 41 anys. El Prat de Llobregat (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. Assassinada per la seva parella sentimental. Els fets han ocorregut a les 10.00 hores quan la Policia Local ha alertat als Mossos que havien localitzat el cos sense vida amb signes de violència per arma blanca d’una dona en el seu domicili. Hores més tard, la parella de la morta, un home de 44 anys a qui els Mossos ja buscaven com a sospitós, s’ha presentat en la comissaria del Prat, on ha estat detingut. La dona rebia atenció jurídica i psicològica des del passat estiu per part del Servei Municipal d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i també havia estat atesa pels serveis d’Acció Social i pels Mossos d’Esquadra, encara que no constava cap denúncia prèvia per violència masclista, segons l’Ajuntament del Prat. L’assassinat deixa tres orfes menors d’edat. No existien denúncies prèvies per violència de gènere. Xifra oficial.

Feminicidis no íntims (2)

1. 08/05/2019. (Data de troballa del cadàver) Janet Jumillas, 39 anys. Cornellà de Llobregat (Barcelona, Catalunya). Feminicidi no íntim. Desapareguda el 13 de març de 2019. Els Mossos d’Esquadra han trobat en l’habitatge a Cornellà de Llobregat (Barcelona) d’Aitor, un conegut de la víctima detingut per la seva desaparició, indicis que la dona hauria mort de forma violenta, la qual cosa ho converteix en el principal sospitós de la seva mort. Deixa dos fills orfes. Xifra no oficial.

2. 21/05/2019. Mariona L. G., 17 anys. Barcelona (Catalunya). Feminicidi no íntim. Degollada per Farid A. de 32 anys, l’amo d’un bar en l’Avinguda Mistralenca a Barcelona, que la va convidar a refugiar-se en ell després d’una discussió amb la seva parella, Kike. Xifra no oficial.

Feminicidis infantils (1)

1. 16/06/2019. Karoline Kaver, 14 anys. Mataró (Barcelona, Catalunya). Feminicidi infantil. Degollada en l’habitatge familiar, es trobava amb el seu germà de 17 anys en el moment del crim, el menor està en parador ignorat. La mare dels menors havia viatjat a Rússia, el seu país natal, els havia deixat solos a casa durant el seu viatge però es va alarmar en veure que no contestaven. No hi ha detinguts ni es coneixen sospitosos del crim. No obstant això, per l’edat de la víctima, hem classificat el cas com a feminicidi infantil. Xifra no oficial.

Feminicidis familiars (2)

1. 22/09/2019 (Data de troballa del cadàver). María José, cognoms no coneguts, 67 anys. Arenys de Mar (Barcelona, Catalunya). Feminicidi familiar. El diumenge 22 de setembre de 2019 es va trobar el cos d’una dona de 67 anys en el seu habitatge del número 72 del carrer Doedes d’Arenys de Mar. La família de la dona havia denunciat la seva desaparició el dia 11 de setembre, quan el fill de la víctima es va confinar en el pis amb el cadàver de la dona durant 11 dies. Mentrestant, va començar a vendre algunes de les pertinences de la víctima i fins i tot va arribar a ensenyar el pis per a llogar-lo amb el cos de la dona, embolicat en plàstic, sota el llit. L’home va intentar fugir de la casa pel pati interior quan es van presentar els Mossos, però va ser detingut com a presumpte autor dels fets. Hem classificat el cas com a feminicidi familiar. Xifra no oficial.

2. 27/09/2019. Mercedes Cid, 75 anys. Tortosa (Tarragona, Catalunya). Feminicidi familiar. El fill de la víctima, un home de 34 anys i de nacionalitat espanyola, va assassinar a la seva mare de 75 anys el divendres 27 de setembre de 2019 en un pis del barri de Ferreries de Tortosa. Mare i fill haurien mantingut una discussió prèvia i, finalment, ell li ha ocasionat una ferida mortal en el coll amb un ganivet. Cap a dos quarts de tres de la tarda el fill ha acabat trucant al telèfon d’emergències 112 per a explicar que havia matat a la seva mare. Xifra no oficial.

Assassinats de dones per robatori (3)

1. 27/06/2019. Hyewon Kim, 65 anys. Barcelona (Catalunya). Assassinat per robatori. Va ser atacada en el Passeig de Taulat de Barcelona el dilluns 24/06/2019 a la nit. Un motorista que circulava en solitari va tractar d’arrencar-li la bossa en passar a tota velocitat pel seu costat i a causa de la violenta estirada, la dona va caure a terra i es va copejar el cap. El violent robatori va ser fallit (el lladre no va posar portar-se les seves pertinences), però la víctima va quedar tendida en el sòl, ferida de gravetat. Va morir a primera hora de la tarda del 27/06/2019 a l’hospital Parc de Salut Mar, en el qual va ingressar en estat greu. La víctima exercia de vicepresidenta de la Comissió Presidencial de Cultura per a Àsia de Corea del Sud. Xifra no oficial.

2. 04/09/2019. Sara Ben Omar, 26 anys. Barcelona (Catalunya). Assassinat per robatori. La noia de 26 anys i nacionalitat espanyola va morir després de ser traslladada a l’Hospital del Mar després de rebre diverses punyalades, una d’elles al pit, a l’resistir-se a un intent de robatori del mòbil al local d’oci nocturn Smar al Moll de Mestral , al Port Olímpic de Barcelona. La dona ha rebut l’ajuda d’un vigilant de seguretat que també va resultar ferit. El delicte va tenir lloc cap a les 03.00 hores. Els Mossos s’han fet càrrec de la investigació, encara que per ara no hi ha detinguts. La policia busca dos sospitosos. La noia era veïna del Vendrell (Tarragona). Xifra no oficial.

3. 23/12/2020. Nom i cognoms no coneguts, 91 anys. Sant Jordi Desvalls (Girona, Catalunya). Assassinat per robatori. El 25 de novembre de 2019 un jove de 19 anys i origen marroquí va entrar a la casa d’una anciana de 91 anys, a la qual va robar i va colpejar greument. La dona va acabar morint el 3 de desembre a l’Hospital Josep Trueta de Girona en el qual havia ingressat amb un traumatisme cranioencefàlic. El jove havia accedit a l’habitatge per la finestra per a fer-se amb les pertinences de la dona, que va alertar mitjançant el sistema de teleassistència que va fer que es mobilitzessin els serveis d’emergència. Xifra no oficial.

MÉS INFORMACIÓ