Title Image

RESSENYA DE CASOS: FEMINICIDIS I ALTRES ASSASSINATS DE DONES A CATALUNYA EL 2019

En aquest Avanç de dades de Feminicidis i altres assassinats de dones a Catalunya de l’any 2019 compartim les ressenyes dels 18 feminicidis registrats.
10 són casos oficials de feminicidis en el marc de la parella o exparella.
Amb aquest relat aspirem a contribuir a la memòria històrica de les dones assassinades per les violències masclistes a Catalunya.


#NoLesOblidem

18

FEMINICIDIS A CATALUNYA 2019

Nombre total de casos de feminicidis i assassinats de dones comesos per homes a Catalunya l’any 2019.

Feminicidis íntims oficials (10)

1. Una menor de 17 anys és assassinada i decapitada per la seva parella, un jove de 19 anys

30/01/2019. Kelly M. Q., 17 anys. Reus (Tarragona, Catalunya). Feminicidi íntim. Xifra oficial.
Kelly M. Q., d’origen equatorià, tenia 17 anys quan va ser decapitada per la seva parella, un jove de 19 anys, que es va suïcidar després del crim llançant-se a l’buit des del cinquè pis on l’havia assassinat.
A l’sembla, el jove, d’origen dominicà, tenia antecedents, però no relacionats amb la violència masclista. La víctima vivia amb la seva mare i la parella d’aquesta, a l’habitatge on va ser comès el crim. El lloc es trobava molt regirat a l’arribada dels agents, que van trobar el cos de la víctima decapitada i a el jove amb greus traumatismes. Va ser traslladat a l’Hospital, però va morir en el trajecte.
ID 1694.

2. Un policia nacional assassina a trets la seva parella amb la seva arma reglamentària

20/04/2019. Irene López L., 44 anys. Olot (Girona, Catalunya). Feminicidi íntim. Xifra oficial.
Irene López L. tenia 44 anys quan va ser assassinada per la seva parella, César Vega, de 38 anys, agent de el Cos Nacional de Policia a la Unitat d’Estrangeria i Documentació de Camprodon. La dona era treballadora social en l’àmbit de la geriatria, nascuda a Màlaga i acabava de començar la seva relació amb César, que s’encarregava de fer DNI, passaports i donar permisos d’armes. La dona tenia una filla adolescent, de 14 anys i una altra de 24.
El feminicidi va ser comès al domicili del carrer Mare de Déu de la Guia que compartien al barri de Sant Cristòfol les Fonts, a Olot. Segons fonts de la investigació citades en els mitjans, la filla gran de la víctima i el seu nòvio van arribar de matinada i César ho va fer prop de les dues. Els joves dormien en una de les habitacions quan, prop de les tres de la matinada, César va disparar a Irene mitja dotzena de vegades amb la seva arma reglamentària. Ell va intentar suïcidar-se amb un tret al cap, però va fallar, casant una ferida greu però no mortal. Va deixar l’arma a la sala i se’n va anar a ficar al llit al llit de dormitori principal. A les vuit del matí, quan la jove s’aixeca, veu a l’victimari aixecar-se per anar a l’bany amb la ferida al cap ia la seva mare, en un bassal de sang al saló. Va cridar a la seva tia i van alertar els serveis d’emergències.
César va ser atès i traslladat a un centre hospitalari fins que va passar a disposició judicial, mentre es realitzaven les proves forenses a el cos de la dona.
Finalment, el Jutjat de Primera Instància número 1 d’Olot ha decretat l’ingrés a la presó, comunicada i sense fiança, després d’acollir-l’acusat al seu dret a no declarar. A l’sembla, tots els testimonis van coincidir a afirmar que Cèsar era consumidor habitual de drogues i alcohol.
Després del crim, la filla gran de la víctima, Bàrbara López López, va manifestar el seu desig de organitzar-se en una associació per a la denúncia de la violència masclista: “Per què ningú de la policia va detectar que aquest home tenia un problema i no va fer res ? Potser ara la meva mare estaria viva “, va assegurar al diari digital El Cas. Després de viure una experiència tan traumàtica, afirma: “És una vivència personal que jo hauré de portar tota la vida. Però no la podem normalitzar, d’això hem d’aprendre per ser més forts i lluitar junts contra aquest tipus de violència “.
ID 1710.

3. Un jove confessa haver assassinat, esquarterat i llençat les restes de la seva parella a un abocador després de denunciar la seva desaparició

07/04/2019. (Data de troballa de l’cadàver a Tarragona, Catalunya). Nelea Sareva, 20 anys Vinarós (Castelló, Comunitat Valenciana). Feminicidi íntim. Xifra oficial.
Nelea Sareva va desaparèixer el 17 de febrer de 2019 i el seu cos va ser localitzat el 2 d’abril per agents de la Guàrdia Civil a Ulldecona (Tarragona), soterrat i amb signes de violència. La troballa es va produir després de la confessió de la parella sentimental de la víctima, Adrián M., un jove de 22 anys i nacionalitat romanesa. Alguns mitjans de comunicació afirmen que la víctima era d’origen moldau, però la Delegació de Govern afirma que era també romanesa.
A l’sembla, la parella vivia a la finca on va tenir lloc el crim des de feia quatre mesos i les discussions eren tan comuns que als veïns no els cridaven l’atenció. El dia de l’crim i de la desaparició de Nelea, Adrián va discutir amb ella, recriminant-li la seva forma de vestir en una discoteca. Va tornar sola a casa i es va canviar el vestit per un xandall. Prop de les 04:20 hores, la parella arribava a casa. La discussió va despertar a una veïna que, acostumada als crits, els va demanar que es callessin. Després d’una estona només es va escoltar el silenci.
Al cap de pocs dies els veïns no només van notar l’absència de crits: una forta olor sortia d’una de les finestres, Adrián va ser vist amb grans bosses d’escombraries i netejar en profunditat el pis. Quan li preguntaven per ella, Adrián deia que no sabia res i que Nelea no li agafava el telèfon.
No va ser fins al 7 de març quan va denunciar la seva desaparició, però les seves contradiccions van portar a ser detingut ja confessar el crim i la localització de el cos de la víctima. Les restes de la jove es van trobar en un abocador il·legal d’Ulldecona. L’autòpsia va confirmar que van ser els forts cops al cap els que van acabar amb la vida de la jove.
En la investigació van ser detinguts i posats en llibertat els pares d’Adrián, amb els quals convivia el feminicida.
Al novembre de 2019 es va conèixer la petició de l’acusació particular: la família de Nelea demanava 28 anys de presó per la seva victimari, per un delicte d’assassinat amb els agreujants de parentiu i de gènere.
Per la seva banda, l’acusat assegura que es va trobar morta a la jove i que, a l’entrar en pànic, va decidir desmembrarla i desfer-se de el cadàver.
El cos de Nelea no va ser enterrat fins el 12 de febrer de 2020, a la seva ciutat natal.
ID 1707.

4. Un home mata a cops la seva exparella, enterra el cos al pati de la casa i amaga el feminicidi durant mesos

19/06/2019. (Data de troballa de el cadàver). Mònica Borràs Villaró, 50 anys. Terrassa (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. Xifra oficial.
Mònica Borràs Villaró tenia 50 anys quan va ser assassinada per la seva exparella, Jaume Badiella, de 54 anys, que va ocultar el seu cadàver durant mesos. La dona havia estat vista per última vegada el 7 d’agost del 2018, el mateix dia que després d’una discussió, l’home la va assassinar a cops i va amagar el seu cadàver. Alguns mitjans es fan ressò d’una suposada agressió mútua que va tenir lloc quatre dies abans de la desaparició de la dona. No hi havia, però, denúncies prèvies per violència de gènere. Tots dos havien trencat la seva relació, però seguien compartint habitatge.
A l’sembla, l’home va acabar amb la vida de Mònica usant una destral abans d’enterrar el seu cos al pati de la casa, per al que va haver d’aixecar rajoles i tornar a consolidar. No va contactar amb familiars ni amics per comunicar la desaparició de la dona fins al dia següent, que es va passar per comissaria. Un dia després, va acompanyar a la mare de la víctima per a formalitzar la denúncia.
El cos de Mònica va ser trobat enterrat al jardí de la casa que compartia amb la seva exparella. L’home va confessar el crim quan van desenterrar el cadàver de la dona. Ha estat acusat d’un delicte d’homicidi i ocultació de cadàver. Per aquests fets ha rebut l’ordre d’ingrés a la presó provisional, comunicada i sense fiança, tot i que es va negar a declarar en seu judicial. Les anàlisis de el mòbil de la víctima, l’activitat bancària posterior a la seva desaparició i la baralla prèvia aporten indicis suficients.
ID 1730.

5. Un home deixa morir la seva parella quan està pateix una hipoglucèmia i grava amb el seu mòbil a la dona agonitzant

18/06/2019. Susana Cortés J., 49 anys. Viladecans (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. Xifra oficial.
Susana Cortés tenia 49 anys quan va ser assassinada per la seva parella. Els Mossos d’Esquadra van detenir el 21 de setembre de 2019 a un home de nom Mariano, dentista de 49 anys, acusat d’un delicte d’homicidi i un altre de maltractaments per deixar morir la seva parella quan aquesta va patir una hipoglucèmia i gravar amb el mòbil el seu sofriment mentre la dona agonitzava, el passat mes de juny al seu domicili. El 18 de juny, l’home va acudir a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Viladecans per comunicar que la seva parella estava morta a terra del seu domicili. Una patrulla i un equip de el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) es va traslladar a la casa de la parella al barri de Can Batllori. Els serveis mèdics van constatar que la víctima havia sofert una hipoglucèmia i que estava morta. L’actitud de l’home va cridar l’atenció dels agents i va despertar els seus dubtes: no només per acostar-se ell mateix a la comissaria per alertar de la mort de la seva parella en lloc de trucar per telèfon, per exemple, sinó també per la seva negativa en rotund a ensenyar el contingut del seu mòbil als agents. Després de diverses setmanes d’investigació, van descobrir que la víctima havia estat sotmesa a “un maltractament continuat”, tant físic com psicològic. L’autòpsia va constatar que havia patit una hipoglucèmia, però també que tenia cops i contusions compatibles amb una agressió. Susana deixa orfe un fill de 13 anys d’una altra parella, que havia manat a viure amb el seu pare per evitar els maltractaments de la seva parella. No hi havia denúncies de maltractament contra ell.
ID 1761.

6. Un dona que patia una greu malaltia és assassinada pel seu marit amb una arma blanca

24/07/2019. Eva Abad Pérez, 47 anys. Terrassa (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. Xifra oficial.
Eva Abad Pérez tenia 47 anys quan va ser assassinada pel seu marit, MPS que ronda els 50 anys. La dona estava sent tractada d’una greu malaltia i la seva absència a la feina, com mèdica a l’ambulatori de Terrassa Est, no va aixecar cap sospita. La dona deixa orfes una nena de 12 anys i un nen de 15, fills també de la seva victimari. A l’sembla, els insults i vexacions de l’home cap a la dona eren continus i els veïns sentien crits i discussions amb freqüència. L’home, extremadament controlador, li tenia prohibit a la dona que saludés als seus veïns.
Aquest dia, després del crim, es va presentar a la comissaria de la localitat cap a les 09:40 hores del matí de l’24 de juliol i va confessar que acabava de matar la seva dona. Els fets es van produir al Passeig de l’Vapor Gran número 2, quart pis. A l’sembla, el presumpte assassí, que seria advocat segons algunes informacions, s’hauria lliurat a la comissaria de la Policia Nacional, a pocs metres d’on es va produir l’assassinat. Els agents van trobar el cadàver de la dona amb ferides d’una arma blanca que es va trencar davant la brutalitat de l’atac.
ID 1747.

7. Una jove és assassinada a cops per la seva exparella amb una ordre d’allunyament en vigor, el dia que la víctima complia 21 anys

02/08/2019. Rita Nicole Olaechea Flors, 21 anys. l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. Xifra oficial.
Rita Nicole Olaechea Flore era d’origen peruà i tenia 21 anys quan va ser assassinada per la seva exparella, Jimmy Alexander DR, de 22 anys, qui va trencar una ordre d’allunyament de la víctima per acabar amb la seva vida. L’home ja havia intentat matar la víctima en una altra ocasió, el 2017, quan aquesta encara era menor d’edat i estaven al seu país natal. Allà, l’home l’havia retingut durant dos dies en un apartament, on la va violar i des d’on la va tirar, a una alçada d’un segon pis. La víctima deixa orfe a un nen d’un any i mig.
L’assassinat s’hauria comès el divendres 2 d’agost de 2019, quan la dona, que celebrava aquest dia el seu aniversari, va ingressar en estat crític a l’hospital de Bellvitge, morint tres hores després, segons informació dels Mossos d’Esquadra.
L’autòpsia va determinar que la dona havia mort a conseqüència d’una pallissa. La víctima, de poca envergadura, estava literalment trencada per dins, amb diversos òrgans destrossats pels cops.
Els agents van detenir el 6 d’agost a la seva exparella, qui tenia una ordre d’allunyament de la jove. El jutjat d’instrucció número 1 de l’Hospitalet de Llobregat, en funcions de guàrdia, es va fer càrrec de el cas i va ser qui va ordenar a la policia catalana perquè investigués els fets.
El jove va rebre l’ordre d’ingrés a la presó provisional, comunicada i sense fiança, acusat d’homicidi, a el temps que se li suspenia la pàtria potestat del fill en comú amb la víctima.
ID 1750.

8. Un jove mata la seva exparella al domicili de la víctima

20/10/2019. Evelyn N., 25 anys. Vic (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. Xifra oficial.
Evelyn N. era d’origen equatorià (però nacionalitat espanyol) i tenia 25 anys quan va ser assassinada per la seva exparella. La dona deixa orfe un nen de quatre anys.
El diumenge 20 d’octubre a les 13:00 hores es va trobar el cos de la dona amb signes de violència. La víctima vivia a Vic (Barcelona) des de feia només uns anys. Ella havia viscut abans a Lorca (Múrcia), on va conèixer la seva exparella, Jorge Luis T., un home de 29 anys i nacionalitat equatoriana. Després d’estar un temps allà, tots dos es van traslladar a la localitat barcelonina a la recerca de treball. Evelyn treballava com adobera de pells a Curtidos La Doma, a Centelles.
Els Mossos d’Esquadra van emetre un comunicat en el que van confirmar l’assassinat, després d’acudir per un avís. A l’interior de domicili van trobar el cos de la víctima i en relació a l’crim es va aturar al seu exmarit. Jorge s’havia presentat la matinada de diumenge a la discoteca Oasi de Vic. Va agafar de el braç a Evelyn i la va portar fora de el local. Tots dos van tornar a casa, al Remei, un barri obrer de Vic, ia les hores, Jorge Luis T. va acabar amb la vida d’ella.
Cap a la una de l’migdia de diumenge 20 d’octubre, els Mossos d’Esquadra rebien un avís que alertava d’una dona morta al seu domicili. Poc després, els agents van trobar a Evelyn N. amb signes de violència ia la tarda detenien la seva exparella com a presumpte autor d’el feminicidi.
Després de passar a disposició judicial, l’home va rebre l’ordre d’ingrés a la presó provisional, comunicada i sense fiança, acusat d’un delicte d’homicidi. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contempla en aquest cas l’agreujant de parentiu.
ID 1770.

9. Una dona és assassinada a punyalades pel seu marit a l’hort de l’habitatge que compartien

31/10/2019. Samira, cognoms no coneguts, 41 anys. Castellbisbal (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. Xifra oficial.
Samira (identificada com TEM en les estadístiques oficials) tenia 41 anys quan va ser assassinada pel seu marit, un home de 52 anys de nacionalitat espanyola i origen marroquí (com tota la família, de quatre fills), que es va lliurar el dia 1 de novembre a la policia local del municipi després d’haver matat la seva dona la nit anterior a prop de les 23:00 hores. A l’sembla, l’home va portar la dona a l’hort de la casa, on la va apunyalar.
No consten denúncies prèvies de violència de gènere entre la parella, tot i que algunes declaracions d’amics de l’fill menor de la víctima, de 17 anys, indiquen que la dona no va denunciar ni es va divorciar del seu marit perquè temia que la matés.
Després de passar a disposició judicial, el victimari va rebre l’ordre d’ingrés a la presó provisional, comunicada i sense fiança, acusat d’un delicte d’assassinat.
ID 1775.

10. Una dona, que rebia atenció jurídica i psicològica per maltractaments que no hi havia denunciat, és assassinada per la seva parella

02/12/2019. (data de troballa de l’cadàver) Iúlia S., 41 anys. Prat de Llobregat (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. Xifra oficial.
Yulia S. va ser assassinada per la seva parella sentimental als 41 anys. Els fets van passar a les 10:00 hores quan la Policia Local va alertar els Mossos que havien localitzat el cos sense vida amb signes de violència per arma blanca d’una dona al seu domicili.
Hores més tard, la parella de la víctima, un home de 44 anys a qui els Mossos ja buscaven com sospitós, es va presentar a la comissaria del Prat, on va ser detingut.
Tot i que la dona rebia atenció jurídica i psicològica des del passat estiu per part de Servei Municipal d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i també havia estat atesa pels serveis d’Acció Social i pels Mossos d’Esquadra, no constava cap denúncia prèvia per violència masclista, segons l’Ajuntament del Prat.
Després de confessar el crim en seu judicial, l’home va rebre l’ordre d’ingrés a la presó provisional, comunicada i sense fiança, sense determinar-encara si estarà imputat per un delicte d’assassinat o d’homicidi. A més, el Jutjat va prohibir les comunicacions de l’home amb els tres fills menors d’edat de la parella, ara orfes de mare.
ID 1785.

Feminicidis no íntims (2)

1. Un home assassina a una dona coneguda amb la qual havia contret un deute

08/05/2019. (Data de troballa de l’cadàver) Janet Jumillas, 39 anys. Cornellà de Llobregat (Barcelona, Catalunya). Feminicidi no íntim. Xifra no oficial.
Janet Jumillas tenia 39 anys quan va desaparèixer el 13 de març de 2019. Els Mossos d’Esquadra no van trobar el seu cos fins al 8 de maig, a l’habitatge a Cornellà de Llobregat (Barcelona) en la qual el victimari s’havia instal·lat feia poc, al carrer Ramon Sala i Massaguer. La víctima deixa dos fills orfes, de 6 i 8 anys. Estava pluriempleada i tenia cura dels seus pares, especialment, la seva mare, diabètica amb un alt grau de dependència. Els investigadors van descobrir que es trobava en greus problemes per arribar a final de mes: en el seu compte només quedava un euro i cobrava una pensió no contributiva de només 24,50 euros.
Aitor García P., de 32 anys i veí de la localitat, tenia antecedents per tràfic de droga i era un conegut de la víctima amb el qual a l’sembla tenia desencontres econòmics. Aquest dia, Janet havia de fer un tràmit a les oficines d’Hisenda abans d’anar a reclamar-li un deute a Aitor i menjar amb el seu nebot a Viladecans. El seu nebot, el primer que es va alertar de la seva desaparició, no sabia la parada que havia de fer a casa d’Aitor, de manera que la recerca de la víctima es va alentir uns dies.
Ja des del principi era un dels principals sospitosos per la Unitat Central de Desapareguts, a l’reportar estar en llocs que no quadraven amb la geolocalització del seu telèfon mòbil. Finalment, el victimari va ser identificat quan se li va documentar fotogràficament desfent 3 mochos de pal de fregar impregnats de sang de la víctima, en companyia d’un segon individu. Tots dos, visiblement nerviosos, es van desfer de bosses d’escombraries en contenidors mentre eren observats pels investigadors.
A data del seu ingrés a la presó provisional, comunicada i sense fiança el 9 de maig, se li imputava un delicte d’homicidi i un altre d’ocultació de l’cadàver. Encara que va intentar pintar la casa, els investigadors van trobar restes de sang a les parets. Es desconeix com va ser assassinada Janet, els investigadors creuen que el victimari va usar una arma blanca, però l’aclariment dels fets es dificulta per la negativa de l’victimari a confessar el crim.
A més d’Aitor, autor material de l’crim, consta un segon detingut, Cristian K., de 23 anys, acusat d’un delicte d’encobriment, per al qual el jutge va decretar l’ordre de posada en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars.
ID 1713

2. Un home degolla en un bar a una menor desconeguda, després que aquesta discutís al carrer amb el seu xicot

2019.05.21. Mariona LG, 17 anys. Barcelona (Catalunya). Feminicidi no íntim. Xifra no oficial.
Mariona LG tenia 17 anys quan va ser degollada per Farid A., de 32 anys i nacionalitat marroquina, l’amo d’un bar a l’Avinguda Mistral a Barcelona, que la va convidar a refugiar-se en ell després d’una discussió amb la seva parella, Kike. Els veïns asseguren que el bar no estava obert aquests dies o que ho feia a hores estranyes.
A l’sembla, els joves discutien al carrer quan Farid es va acostar a la noia i la va portar a l’interior de el local, per refugiar-se de la discussió amb la seva parella. Allà, va portar a la jove a el pis de dalt, on la va colpejar i la va apunyalar al coll una desena de vegades, després atacar per l’esquena.
Farid va sortir tranquil·lament de el local i va passar per davant del forn on havia entrat la parella de Mariona per cridar a la policia. El va mirar i va seguir el seu camí. Va estar fugit una hora, durant la qual va comprar roba de dona en una botiga que va deixar al monument d’homenatge a les víctimes de l’atemptat de l’17 d’abril a les Rambles. Després de deixar enrere la bicicleta a la que havia fugit, va pujar a un taxi i va demanar a l’conductor de manera sobtada que parés abans de baixar-se. Va entrar en una farmàcia per comprar uns gels i va sortir per ficar-se al taxi. Va ser llavors quan la seva actitud estranya va cridar l’atenció d’uns agents i va ser detingut.
Després de passar a disposició judicial i donar versions contradiccions, va rebre l’ordre d’ingrés provisional sense fiança a la Unitat de Psiquiatria d’Urgències a l’Hospital de la Mar. Segons les proves forenses, pateix una greu esquizofrènia paranoide i en el moment dels fets va patir un brot psicòtic que va deixar les seves capacitats intel·lectuals totalment anul·lades.
A l’espera de la data de l’opinió, tant Fiscalia com a acusació particular demanen 25 anys de presó per a l’home, acusat d’un delicte d’assassinat.

Feminicidis infantils (1)

1. Un menor de 17 anys degolla a la seva germana de 14 anys en l’habitatge familiar

2019.06.16. Karoline Kaver, 14 anys. Mataró (Barcelona, Catalunya). Feminicidi infantil. Xifra no oficial.
Karoline Kaver tenia 14 anys quan va ser degollada a l’habitatge familiar, on es trobava amb el seu germà Stefan, de 17 anys, en el moment de l’crim. La mare dels menors havia viatjat a Rússia, el seu país natal, els havia deixat sols a casa durant el seu viatge però es va alarmar el veure que no contestaven.
Alguns mitjans van informar que els investigadors contemplaven que el crim fos un venjança relacionada amb el negoci de la mare, que oferia teràpies psicològiques a parelles amb problemes per tenir fills. La desaparició de el jove es va interpretar com un risc per a la seva vida.
No obstant això, tres mesos després de l’crim, Stefan va ser detingut a Alemanya, des d’on va ser traslladat per ser posat a disposició de la Fiscalia de Menors. Fins a la celebració de l’opinió, el menor es troba internat en un centre de menors, acusat de el crim. A l’sembla, la investigació aviat va mostrar que el jove fugia de l’escenari de l’crim i ocultava la seva autoria.
ID 1728.

Feminicidis familiars (2)

1. Un home mata la seva mare i conserva el cadàver al pis que després posa a lloguer

22/09/2019. (Data de troballa de el cadàver). María José, cognoms no coneguts, 67 anys. Arenys de Mar (Barcelona, Catalunya). Feminicidi familiar. Xifra no oficial.
Els Mossos van detenir la nit de l’diumenge 22 de setembre de 2019 a un home de 41 anys acusat de matar la seva mare a ganivetades. L’agressor, de nom Yago, a l’veure descobert, va intentar fugir pels patis interiors de l’bloc de pisos on residia. Des del dia 11 convivia amb el cadàver de la seva mare a l’interior de l’habitatge que tots dos compartien al baix 1r de l’nombre 72 del carrer Doedes d’Arenys de Mar.
La família de la víctima portava dies sense saber res de la seva cosina, directora d’una empresa tèxtil. Una veïna va alertar que la dona no havia anat a treballar. Després de la denúncia dels Mossos van ser fins al pis que mare i fill compartien, en els blocs de pisos Mar Munt. El fill, suposat homicida, s’havia tancat a l’interior baixant totes les persianes. “Allà es va confinar des de l’11 de setembre” amb el cos de la seva mare morta al dormitori principal.
Un manyà va rebentar el pany, però davant la pudor que emanava de l’interior va avisar els Mossos. El soroll va alertar el feminicida que va intentar escapar però finalment va ser detingut al carrer.
“Des del dia 11 María José no responia a el telèfon” expliquen els veïns, pel que suposen que la víctima hauria mort aquell dia, el que també explicaria la pestilència que impregnava l’estada per la descomposició de el cos de la dona. Al barri, Yago, a què li suposen uns 40 anys, no era molt conegut. “Sempre sol, reservat i taciturn” només se’l veia esporàdicament amb la seva mare al bar de a la banda i altres bars on acudia per veure els partits de Barça.
No se li coneixia cap treball amb l’excepció de llocs de treball esporàdics en una coneguda fleca de la Riera. Els més propers, expliquen que les discussions amb la seva mare eren habituals però mai ningú va arribar a sospitar d’un desenllaç tan tràgic. Els veïns recorden que mare i fill van arribar a Arenys des de Barcelona feia uns set anys.
Poc després es va saber que el jove venia les seves pertinences a través d’una plataforma per Internet. Diuen que fins i tot va mostrar el pis que havia posat en lloguer amb el cos de la seva mare encara en una habitació. El 23 de setembre a la nit, una comitiva judicial va traslladar a l’detingut el domicili del carrer Doedes, en què van realitzar una reconstrucció dels fets per ordre del jutge que porta el cas.
ID 1764.

2. Un home li talla el coll a la seva mare durant una discussió i intenta fugir després de trucar a l’112 i confessar el crim

2019.09.27. Mercedes Cid, 75 anys. Tortosa (Tarragona, Catalunya). Feminicidi familiar. El fill de la víctima, un home de 34 anys i de nacionalitat espanyola, va assassinar la seva mare de 75 anys el divendres 27 de setembre de 2019 a un pis de barri de Ferreries de Tortosa. Mare i fill haurien mantingut una discussió prèvia i, finalment, ell li ha ocasionat una ferida mortal al coll amb un ganivet. Cap a dos quarts de tres de la tarda el fill ha acabat cridant a el telèfon d’emergències 112 per explicar que havia matat la seva mare. Xifra no oficial.
El barri tortosí de Ferreries va acomiadar la tarda de l’diumenge 29 de setembre de 2019 a Mercedes Cid, la dona de 75 anys que va morir el divendres 27 a causa de la ferida que li va provocar el seu fill a l’clavar-li un ganivet al coll, presumptament després de una discussió. La dona era molt coneguda al barri i en els últims mesos sempre anava acompanyada del seu fill, de 34 anys, a qui no volia deixar mai sol perquè l’home havia tingut problemes greus d’addiccions. Els veïns acostumaven a veure’ls sovint fent la compra o bé al casal de jubilats. De vegades, també acompanyats pel pare de l’feminicida i marit de la víctima, que just divendres no es trobava a casa, en el moment dels fets. Els tres vivien en un pis del carrer Pare Vicent Fabregat.
Aquest mateix diumenge 29 de setembre, el jutge va ordenar presó provisional comunicada i sense fiança per a l’home acusat de matar la seva mare. Així ho va comunicar al jutjat d’instrucció número 2 de Tortosa. Mare i fill haurien mantingut una discussió prèvia i, finalment, ell li va ocasionar una ferida mortal al coll amb un ganivet. Cap a dos quarts de tres de la tarda, el fill va acabar cridant a el telèfon d’emergències 112 per explicar que havia matat la seva mare. De fet, quan els serveis sanitaris van arribar a al lloc dels fets, la dona ja estava morta. Els Mossos d’Esquadra van detenir l’home, que havia fugit a un canyar en la vora del riu, ja que la casa es troba al costat de passeig de l’Ebre.
ID 1766.

Assassinats de dones per robatori (3)

1. Una dona mor a causa d’un fort cop al cap que va patir després d’un forcejament al carrer amb un motorista que va intentar robar-li la bossa

27/06/2019. Hyewon Kim, 65 anys. Barcelona (Barcelona, Catalunya). Assassinat per robatori. Xifra no oficial.
Hyewon Kim tenia 65 anys quan va ser atacada al Passeig de Taulat de Barcelona el dilluns 24 de juny a la nit. Un motorista que circulava en solitari va tractar d’arrencar-la bossa a l’passar a tota velocitat pel seu costat ia causa de l’violenta estirada, la dona va caure a terra i es va colpejar el cap. El violent robatori va ser fallit (el lladre no va posar dur-les seves pertinences), però la víctima va quedar estesa a terra, ferida de gravetat. Va morir a primera hora de la tarda del dia 27 a l’hospital Parc de Salut Mar, en el qual va ingressar en estat greu. La víctima exercia de vicepresidenta de la Comissió Presidencial de Cultura per a Àsia de Corea de Sud.
De moment, es desconeix si hi ha algun detingut en relació amb el cas, de què es van fer ressò en mitjans del seu natal Corea de Sud.
ID 1734.

2. Una jove es resisteix a el robatori del seu mòbil i el lladre l’assassina a la porta d’un local d’oci nocturn

2019.09.04. Sara Ben Omar, 26 anys. Barcelona (Barcelona, Catalunya). Assassinat per robatori. Xifra no oficial.
Sara Ben Omar tenia 26 anys i nacionalitat espanyola quan va ser assassinada a les portes d’un local d’oci nocturn. La jove, d’origen magribí, va morir després de ser traslladada a l’Hospital de la Mar després de rebre diverses punyalades, una d’elles al pit, a l’resistir-se a un intent de robatori del mòbil al local Smar al Moll de Mestral, al Port Olímpic de Barcelona. A l’sembla, també va rebre l’ajuda d’un vigilant de seguretat que va resultar ferit. El delicte va tenir lloc cap a les 03:00 hores.
Segons la investigació, l’autor material de l’apunyalament va ser Manuel SR, un veí de Sant Adrià del Besòs i de nacionalitat espanyola, amb antecedents policials, com el seu acompanyant. L’home, d’ètnia gitana, assegurava treballar en una botiga de roba com a dependent i fer-se anomenar ‘Loliyo’. Estava casat i tenia cinc fills quan va desaparèixer després del crim. De moment, es desconeix la seva detenció i l’últim conegut de l’sospitós és que es trobava en parador desconegut.
El 12 de setembre es va conèixer la notícia de la detenció i ingrés a la presó provisional d’un home, identificat com ‘Lolo’, que es va lliurar com a coautor dels fets, però que no va perpetrar físicament l’atac.
Al juny de 2020 es va conèixer la imputació de sis policies, investigats per difondre les fotografies dels presumptes autors. A més, investiga l’amo de el local per la distribució de les imatges en vídeo de l’agressió.
ID 1755.

3. Un jove entra a casa d’una anciana a la qual roba i colpeja provocant-li la mort

23/12/2020. Nom i cognoms no coneguts, 91 anys. Sant Jordi Desvalls (Girona, Catalunya). Assassinat per robatori. Xifra no oficial.
El 25 de novembre de 2019 un jove de 19 anys i origen marroquí va entrar a la casa d’una anciana de 91 anys, a la qual va robar i va colpejar greument. La dona va acabar morint el 3 de desembre a l’Hospital Josep Trueta de Girona en el qual havia ingressat amb un traumatisme cranioencefàlic. El jove havia accedit a l’habitatge per la finestra per a fer-se amb les pertinences de la dona, que va alertar mitjançant el sistema de teleassistència que va fer que es mobilitzessin els serveis d’emergència. El detingut va ingressar a la presó preventiva i el procés tindrà lloc amb la participació d’un jurat popular. Fiscalia ho va qualificar d’homicidi per imprudència o lesions amb resultat de mort, decisió que va recórrer la família de la víctima. El tribunal el va acceptar en considerar que “no es pot descartar que qui pega a una senyora de 91 anys fins a fer-li perdre la consciència, fàcilment pot haver contemplat la possibilitat que li pugui provocar la mort”.
ID 1865.

MÉS INFORMACIÓ